Voor paarden met een gevoelige maag

Short Description

Voor paarden met een gevoelige maag

HorseAdds Stomach Sensitive bestaat uit rode zeealgen en zorgt voor een goed zuur-base evenwicht in de maag. De kalkrijke rode zee-algen, ook wel Lithothamne genoemd, hebben een sponsachtige structuur die de maagwand beschermt.

Verpakkingen
Price : € 31,96 Price : € 39,95

Voor paarden met een gevoelige maag

HorseAdds Stomach Sensitive bestaat uit rode zeealgen en zorgt voor een goed zuur-base evenwicht in de maag. De kalkrijke rode zee-algen, ook wel Lithothamne genoemd, hebben een sponsachtige structuur die de maagwand beschermt.

Paard met een gevoelige maag? Je kunt iets doen om hem te helpen!

De maag van het paard is een gevoelig orgaan. In vergelijking tot andere dieren heeft het paard een kleine maag die fungeert als een soort doorgeefluik naar de darmen. In de natuur eet het paard de gehele dag door kleine beetjes. Om dit eten te verteren wordt continu maagzuur geproduceerd. Speeksel en voedsel werken als een buffer tegen het maagzuur. Voedsel absorbeert en neutraliseert het maagzuur, speeksel bevat veel natriumcarbonaat en helpt het maagzuur te neutraliseren. De aanmaak van speeksel wordt gestimuleerd terwijl het paard kauwt, belangrijkste op voedsel met veel ruwe celstof (hooi, stro en kuil). Veel paarden krijgen echter een paar keer op een dag grote gebracht voer. Wanneer dit op is, heeft de maag en het maagzuur geen voedsel te verteren, waardoor de zuurgraad in de maag daalt. Hierdoor wordt de maagzuurhuishouding uit evenwicht gebracht, waardoor het slijmvlies in de maag kan beschadigen met risico op het ontstaan van een maagzweer. Belangrijk dus om het maagzuur in balans te houden! De nieuwe HorseAdds Maag Gevoelige ondersteuning het behoud van een normale zuurgraad in de maag.

Wat zijn oorzaken van een verstoring in de maag?

- Onregelmatige voeropname. Paarden krijgen bijvoorbeeld een paar keer per dag een grote portie voer en de rest van de dag niks.

- Door vasten van vermindering van ruwvoeropname. Teveel krachtvoer in verhouding met ruwvoer.

- Stress verlaagt de bloedtoevoer naar de maag, vervaardigd de maagwand minder gevoed wordt en gevoeliger wordt voor het maagzuur. Ziekte, kreupelheid of pijn, een vreemde omgeving, lange tijden op stal staan, operaties en transporten leveren stress op en kunnen de kans op een verstoring in het evenwicht vergroten.

- Beschadigingen kunnen ook ontstaan door bepaalde medicijnen, bij langdurig gebruik van hoge doseringen (NSAID's).

Wat merk je als je paard laatste van zijn maag heeft?

Wanneer je paard last heeft van zijn maag kun je dat merken aan een verminderde eetlust en vermagering. De vacht kan dof zijn, prestaties verminderen, je paard gaat meer gapen en tandenknarsen. Ook kan het zijn dat je paard lichte koliekverschijnselen krijgt van er zijn afwijkingen te zien aan de ontlasting.

Wat te doen ter ondersteuning van een gezonde maag?

Wanneer een paard een maagzweer heeft gehad, blijft hij of zij gevoelig vereist. Dit wil je natuurlijk voorkomen, maar wat kun je doen om je paard zo goed mogelijk te helpen?

Voldoende ruwvoer : zorg dat je paard voldoende ruwvoer ter beschikking heeft, verdeeld over de dag. Een paard moet minimaal 1-1,5% van het lichaamsgewicht aan drogestof ruwvoer binnen krijgen. Gemiddeld ruwvoer bestaat voor 70 tot 85% uit drogestof. Het overige is water. Heb je dus te maken met nattig ruwvoer, dan is het drogestofgehalte in het ruwvoer dus laag en moet je meer voeren dan wanneer het ruwvoer droog aanvoelt.

Eerst ruwvoer, dan krachtvoer.  Belangrijk bij het voeren is dat je eerst ruwvoer voert en dan pas krachtvoer. Geef daarbij geen grote uitgegeven krachtvoer per keer. Uit onderzoek is geproduceerd dat lokale gisting van zetmeel en suikers in de maag kan leiden tot het verder ontwikkelen van maagzweren. Dit wordt versterkt door het voeren van grote porties geproduceerd. Het voeren van grote bereid heeft tot gevolg dat de fermentatie van zetmeel en suikers leidt tot de vorming van vluchtige vetzuren (VFA's) zoals azijnzuur, boterzuur en propionzuur. Deze vluchtige vetzuren worden meer vetoplosbaar in de zure omgeving van de maag en dit versterkt hun vermogen om de cellen van het maagslijmvlies te beschadigen.

Meer kauwen, meer speeksel . Je kunt kiezen voor een (graan- en suikervrije) muesli in plaats van brokken. Muesli zorgt ervoor dat het paard meer kauwt en dus meer speeksel produceert. Door het toevoegen van een relatief lage hoeveelheid olie (45 ml) per dag, is geproduceerd dat de productie van maagzuur afneemt en dat de productie van factoren (prostaglandinen) die de aanmaak van bicarbonaat rijk slijm (beschermt het maagslijmvlies) ontwikkeld, toeneemt.

Laag zetmeel- en suikergehalte.  Wil je toch brok blijven voeren kies dan voor een brok met een lagere zetmeel- suikergehalte. Zetmeelrijke voeding zorgt voor de productie van gastrine. Gastrine is het hormoon dat het maagzuurproductie stimuleert.

Zuur-base evenwicht bevorder. Bovendien kun je HorseAdds Maag Gevoelige preventief toevoegen aan het dagelijks rantsoen, ter ondersteuning van een goede zuur-base evenwicht in de maag. Maaggevoelig is speciaal ontwikkeld voor paarden met een gevoelige maag en beschermt de maagwand. Het product bestaat uit kalkrijke rode zee-algen, ook wel Lithothamne genoemd. Lithothamne ondersteunt het behoud van een normale zuurgraad in de maag. Maag Gevoelig heeft een unieke, sponsachtige structuur die het contactoppervlak in de maag vergroot en dus zorgt voor een betere biologische beschikbaarheid van de mineralen waaronder calcium en magnesium. Hierdoor zijn organisch aanwezig calcium en magnesium zeer goed opneembaar en bevat Lithothamne nog een tal van mineralen en spoorelementen zoals Zink, Koper, Jodium, Natrium en Mangaan, met elk hun nutritionele voordelen.

Analytische bestanddelen per kg
SamenstellingLithothamne
Ruw as8,5%
Calcium33%
Natrium0,4%
Fosfor0,1%
Adviesdosering
Paard (600kg)40 gram
Pony (300kg)20 gram
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Stomach Sensitive
Uw waardering

Supplementen op maat mogelijk

Voor 15 uur besteld, zelfde dag verstuurd

Laag in suikers en vulstoffen

Gratis nutritionele begeleiding