Linseed Oil

Short Description

Rijk aan omega-3-vetzuren. Draagt bij aan een glanzende vacht en een betere spijsvertering. HorseAdds lijnzaadolie bestaat uit 100% lijnzaadolie en biedt de juiste verhouding in omega-3 en omega-6. Paarden halen Omega-3 vooral uit gras. In de winter, wanneer ze veel brokken en muesli's eten, kan toevoegen van deze vetzuren belangrijk zijn. 

Rijk aan omega-3-vetzuren. Draagt bij aan een glanzende vacht en een betere spijsvertering. HorseAdds lijnzaadolie bestaat uit 100% lijnzaadolie en biedt de juiste verhouding in omega-3 en omega-6. Paarden halen Omega-3 vooral uit gras. In de winter, wanneer ze veel brokken en muesli's eten, kan toevoegen van deze vetzuren belangrijk zijn. 

Olie toevoegen aan het voer van je viervoeter? Als je een betere spijsvertering of een mooie glanzende vacht voor je paard wilt, of rustiger opneembare energie wilt geven, kun je dat doen. Het is wel verstandig je te verdiepen in de soort olie die je geeft. De samenstelling van olie is namelijk nogal verschillend, vooral in meervoudig onverzadigde vetzuren. Dat bepaalt mede hoe goed de olie de gezondheid van jouw paard ondersteunt of misschien juist niet. Een goedkoop alternatief zoals zonnebloemolie of maisolie is dan geen verstandige keuze.

Hoewel oliën over het algemeen een goede energiebron zijn voor paarden en zorgen voor een betere vachtconditie, is het wel belangrijk om zicht te houden op de balans van de omega-vetzuren in de olie die je gaat voeren. Dit natuurlijk ook weer in verhouding tot de rest van het rantsoen van je paard.

Verhouding

Het gaat hierbij vooral om de meervoudig onverzadigde vetzuren, ofwel de omega-3 (ALA, EPA en DHA) en -6 (LA en linolzuur). Beide vervullen essentiële functies in het lichaam, maar de balans tussen de twee is erg belangrijk. In vers gras zit niet veel vet, maar wat erin zit bestaat voornamelijk uit omega-3 vetten en paarden zijn van nature graseters. Daardoor hebben ze zich aangepast aan een dieet dat rijk is aan omega-3. In ons winterrantsoen, met brokken en muesli’s, zitten echter voornamelijk veel granen verwerkt en het vet in deze bestaan dan weer vooral uit omega-6 vetzuren. Hoewel beide belangrijk zijn – de ene kan niet zonder de ander – wordt de omega-3 vaak de ‘goede’ en omega-6 vaak de ‘slechte’ omega genoemd.

Waarom?

Uit de alfa-linoleenzuur (ALA) in omega-3 kan EPA en vervolgens DHA gemaakt worden. Dat heeft een ontstekingsremmende werking. Uit linolzuur (LA) in omega-6 wordt arachidonzuur gemaakt, dat juist ontstekingsbevorderend werkt. Daar komt bij dat omega-6 dominant is en bij een overschot de opname van omega-3 in de weg zit. Daardoor kan een overmaat in het rantsoen nadelige effecten hebben. Verschijnselen zoals ontstekingen, een slechte vacht, verminderde weerstand en verminderde vruchtbaarheid zijn een teken van een omega-3 tekort of omega-6 overschot. Een overschot omega-3 komt door de natuur van het paard (graseter) bijna niet voor, maar is ook niet schadelijk.

Seizoensinvloed

Wanneer paarden vers gras eten, in de zomer, is de balans meestal wel in orde. Toevoeging van olie aan het rantsoen is dan niet direct noodzakelijk. In de winter halen paarden voldoende omega-6 uit de granen in het voer, maar kan het de gezondheid stimuleren om wat extra omega-3 bij te voeren. De goedkopere oliën, zoals een zonnebloemolie of maïsolie, hebben een verhouding van 1:90 en 1:50 van omega-3:omega-6. Niet bepaald gewenst dus. HorseAdds Linseed Oil bestaat uit 100% lijnzaad olie en is rijk aan omega- 3 vetzuren, gemiddeld 53,6 g omega-3 ten opzichte van 12,8 g omega-6. Andere aanbieders maken vaak een combinatie van verschillende oliën waardoor alleen omega-3 in je rantsoen verhogen onmogelijk is.  

Wennen

Wil je je paard HorseAdds Linseed Oil geven, begin dan met een lage dosering. Je paard kan tijd nodig hebben om aan de smaak te wennen. Wil je de olie toevoegen als energiebron, dan heeft ook deze omschakeling tijd nodig. Het paardenlichaam moet eraan wennen zijn energie uit olie te halen in plaats van uit suikers. 

Wil je rustig eens op een onafhankelijke site kunnen bekijken wat de verhoudingen van de verschillende te gebruiken oliesoorten zijn? Neem hier dan eens een kijkje: https://nevo-online.rivm.nl/ProductenZoeken.aspx

Analytische bestanddelen per kg
SamenstellingRuwe lijnolie
Ruw eiwit0 %
Ruwe celstof0 %
Ruw vet100 %
Calcium0 %
Natrium0 %
Fosfor0 %
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Linseed Oil
Uw waardering

Supplementen op maat mogelijk

Voor 15 uur besteld, zelfde dag verstuurd

Laag in suikers en vulstoffen

Gratis nutritionele begeleiding